Om oss

Vår historia

När vi, Kurt Johansson och jag, Janne Berglund, jobbat med ungdomar på Wake Up i Lusthuset i Falkenberg i några år så tyckte vi att vi borde göra vår ungdomsverksamhet bredare. Det fanns massor med ungdomar som var intresserade av att uppträda och musikintresset var stort, så vi antog att radiosändningar vore intressant. Vi undersökte Internet för att se vilka radiostationer det fanns i Sverige och hur de var upplagda. Jo, det fanns ett 50-tal närradiostationer, med olika inriktningar. Religiös och politisk inriktning samt reklamfinansierade närradiostationer fanns det gott om. Ungdomsinriktningen var inte så vanlig om man bortser från studentradio i universitetsstäderna. Den välfungerande närradio som fanns närmast var den i Falköping, så vi åkte dit för att se hur deras lokaler och teknik var upplagd. År 2000 som detta var fanns all musik på cd och all inspelning skedde på vanliga rullbandspelare. Det är otroligt hur snabbt tekniken utvecklats fram till att vi idag får plats med 4 dagars inspelning på en cd-rom skiva. Vi har nu det mesta av vår musik på en vanlig dator, vilket innebär att vi har ett stort urval för radiopratare och lyssnare att välja från.

Den teknik som vi använde då och fortfarande använder köptes från England med ca 50 000 kronor i stöd från kommunens Kultur och fritidsnämnd. Vi fick hjälp av Reino Larsson, el och telelärare på gymnasiet, för att koppla och sätta upp sändare och antenn. Vi nådde ca en mil vid första provsändningen. Vi hade problem med att kunna spela in alla våra sändningar, vilket krävdes av Statens Radio och televerk. Men vi fick två fungerande Tandbergsbandspelare och ett hundratal gamla band att spela in på från skolans av-central. Det tog tid och vi fick skicka lådvis med rullband till Radio och televerket på deras anmodan.

När vi startade vår närradio i oktober 2001 så klarade vi bara av att sända två timmar per dag.

Dagligen mellan 17 och 19 satt vi tillsammans med några ungdomar för att lära oss att göra så bra radioprogram som möjligt. Och de blev bra! Första årets ungdomar var mycket intresserade av musik och särskilt att göra roliga pratprogram! Antalet lyssnare var vi inte så intresserade av att få reda på. Vi riktade oss i första hand till ungdomar i gymnasieåldrarna. De övriga fick komma senare ansåg vi.

Kurt Johansson var anställd som fritidsledare på Wake Up och arbetade hårt med att bygga upp studion och göra rummet användbart.

Kurts kontakter med ungdomarna utgjorde en bra grund i radion och gav ett uppsving även för övrig ungdomsverksamhet. Alla sorters ungdomar vände sig till Wake Up och den grupp som kallade sig Amici. Med dessa ungdomar som bas så utvecklades även musikgalor och fredags- och lördags föreställningar.

Ett år efter starten så diskuterade vi sommarradio. Kunde kommunens turistbyrå vara intresserade av att få reklam och få ut information i vår radio? Jo då, vi fick fyra ungdomar betalda från kommunen mot att vi satte upp högtalare på stan och spelade musik och gav information för turister. I utvecklad form så fungerar denna sommarradio även idag.

För att vår radio skall vara en radio för allmänheten så anställdes från sommaren 2003 Anders Sällberg som radioansvarig på dagtid. Gradvis har vi på så sätt kunnat öka och bredda vår programverksamhet.

På söndagarna har en programidé utvecklats som kallas nostalgiradio och består av Reino Larsson som spelar 50-talsmusik, Janne Berglund som spelar 60-talsmusik, Robert Andersson som spelar 70-talsmusik och Sara Grimpe som spelar blandad musik. Under en timma i veckan pratas det om den sport som förekommer i kommunen och länet.

Dessutom spelas det ”Demo” – band ( Band utan skivkontrakt ) i 30 min varje dag i ett program som kort och gott kalas just Demo.

På kvällstid 18-20 har ungdomarna sin tid. Det är som tidigare den musikinriktning som ungdomarna själva bestämmer. Ungdomarna sköter sig utmärkt. De kommer i tid, planerar väl och njuter av att få denna stund i studion. Det är härligt att se och höra hur väl alla utvecklas efter bara några sändningar till att bli fullfjädrade radiopratare! Att kunna tala för sig är en viktig del i dagens samhälle.

Ett problem har hela tiden varit att få in tillräckligt med pengar till STIM-avgifter. Allt efter som vi ökat sändningstiden så ökar våra avgifter. I dagsläget så går alla inkomster i första hand till Stim. Det rör sig idag om ca 65 000 kronor per år för de 10 – 22 sändningar, d v s 12 timmars sändningar, som vi har dagligen. Reklamintäkterna har kunnat höjas gradvis efter allt bättre kvalitet i sändningarna och alltfler lyssnare. Vårt mål är att få radion helt ekonomiskt självbärande, men vi har en bit kvar!

Under hösten 2008 blev det ett rejält uppsving för vår ungdomsradio, ( vardagar 18.00-21.00 ), då vi utökade antalet sändningstimmar till 3 varje kväll, enligt ovan.

Med start den 1 Januari 2009, började vi sända från 08.00 på morgonen till 22.00 på kvällen.

I februari 2011 hade vi premiär för våra sändningar över nätet, vilket nu gör att man kan höra Radio Wake Up- Falkenbergs Närradio över hela världen

From sommaren 2012 kan man även höra våra sändningar genom appen TuneIn.

För att locka ungdomar till radion, gör vi bl.a ett flertal besök på Falkenbergs högstadie och gymnasieskolor, där ungdomarna får önska musik, samtidigt som de får info om vår ungdomsradio, som sänder, vardagar 18.00-20.00.

I vår söndags nostalgi, 17.00-21.00 sänder just nu Bernt Zander, Sara Grimpe Wernersson, Reino Larsson och Janne Berglund.

8 Nov 2013- Arrangerade vi VAKNA FALKENBERG på På G, där lokala talanger fick chansen att stå på scen, inför en entusiastisk publik.

140925 hade vi besökare nr 50 000 på vår hemsida www.radiowakeup.tk

141128 Sände vi för första gången, direkt från Gudstjänsten i Falkenbergs Kyrka.

150208 Flyttar vi studion, från Bygghallen på skolan, till nya lokaler i Hus 7 på Gymnasieskolan.

150212 Den första sändningen, i den nya studion görs av Janne Berglund, som sänder Jannes Seniorlåda.

170103 Vår nya logga presenterades…

171127 Fick vi vår lyssnare nr 1000, via appen TuneIn

180827 Passerade vi 1000 medlemmar på Facebook sidan…

Ett axplock av våra gäster som medverkat i sommar/ jul intervjuer… Annika Andersson, Claes Månsson, Cecilia Vennersten, Johan Glans, Krister Claesson, Face 84, Maria & Robert Wells, Sara Löfgren, Eric Gadd, Ing- Marie Carlsson, Bosse ”Bildoktorn” Andersson, Tobias Persson, Marie Lindberg, Molly Sandèn, Calaisa, Timoteij, Mariette Hansson, Lasse Berghagen, Ebbot Lundberg, Joacim Cans, Torgny ”Kingen” Karlsson, Lennie Norman, Östen Eriksson (Östen med Resten), Tommy Nilsson, Patrik Isaksson, Louise Hoffsten, Bo Sundström (Bo Kaspers Orkester), Sara Varga, Thomas Petersson, Linnea Henriksson, Uno Svenningsson, Henrik Strömberg (Scotts), David Lindgren, Angelica Alm, Magnus Carlsson, Elisa Lindström (Elisa`s), Linnea Olsson, Lasse Holm, Sanna Ekman, Pernilla Andersson, David Batra, Thomas Di Leva, Roger Pontare, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Papa Dee, Governor Andy, Hasse Eklund, Stefan Holmström, Lasse Sigfridsson, Lisa Ajax, Kalle Moraeus, Tareq Taylor, #18 Jonas Bergqvist, Mattias Klum, Stellan Bengtsson, Mollie Minott (fd Lindèn), Erik Lindh, Hasse ”Guld och gröna skogar” Andersson och ett gäng intressanta lokala gäster… För bilder, se under flikarna, ”Gäster i studion”

Vid tangent bordet: Janne Berglund, sändningsansvarig och ledamot av Ungdomsföreningen Wake Up`s styrelse och Anders Sällberg, samordnare på Radio Wake Up.

Upphovsrätt © 2024 Radio WakeUp | Signify av WEN Themes